Dahua TechMonth: Гледање во темнината со технологијата за целосна боја на Dahua

 

Несоодветната достапност на светлина е еден од главните предизвици на секој систем за следење. Сликите направени во таква осветлена состојба честопати не се јасни, имаат загуба на детали, па дури и содржат бучава, што го отежнува откривањето или следењето на целите во случај на настан.Со текот на годините, подобрувањата во технологиите со слаба осветленост значително напредуваа, што доведе до нова ера на дигитални фотоапарати кои можат добро да работат при средини со слаба осветленост. Всушност, според извештајот направен од Меѓународната корпорација за податоци (IDC), продажбата на мрежни камери без технологија за слаба осветленост се очекува да се забави во текот на следните неколку години поради зголеменото прифаќање на камери со чувствителност на слаба осветленост.Сепак, традиционалните камери при слаба осветленост кои тврдат дека снимаат јасни слики во боја дури и ноќе, честопати доаѓаат со куп проблеми, вклучително и светлосно загадување поради прекумерна употреба на дополнителна бела светлина, мала резолуција, слаба способност за обработка на слики… и списокот продолжува.

Исто така, одредувањето безбедносна камера за средини под услови на слаба осветленост не е решение кое одговара на сите. Само спецификациите не ја дефинираат најдобрата мрежна камера кога станува збор за перформансите на слаба осветленост. Едно оптимизирано решение можеби не е најдобро одговара за други сценарија на апликации. Затоа, камерата треба да може интелигентно да се приспособува на различни типови сценарија за да обезбеди деноноќно следење.Дахуа камерите во целосна боја беа развиени за да се справат со овие тешки предизвици за следење. Воведена во 2020 година, технологијата Dahua Full-color еволуираше од технологијата Starlight, Full-color, до Full-color 2.0 и идната Full-color ∞. Со извонредни понуди, како што се двојни леќи, различни фокусни леќи, 4K резолуција и карактеристики на вештачка интелигенција, оваа технологија нуди широк спектар на производи и решенија кои можат ефикасно да ги решат напорните точки на болка на крајните корисници и да обезбедат јасни и живописни слики на набљудуваната сцена 24/7.Дополнително, Dahua Full-color е повеќе од само технологија на околина со слаба осветленост. Нуди голем број спецификации кои му овозможуваат да се прилагоди на различни типови сценарија. За да ви дадеме повеќе сознанија за оваа неверојатна технологија, еве неколку одлични карактеристики што го прават Dahua Full-color екстра посебен:

Отворот се користи за контрола на количината на светлина што минува низ објективот и во телото на фотосензитивната површина на фотоапаратот. Камерите со целосна боја на Dahua прифаќаат објектив со супер голема решетка F1.0 што собира 2,5 пати поголема количина на светлина во споредба со типичниот објектив со решетка F1.6. Како што прима повеќе светлина, толку е посветла излезната слика што ја создава.

Сензор со високи перформанси

Сензорот што се користи во камерата е многу важен. Колку повеќе светлина добива секој поединечен пиксел од сензорот, толку е подобар одговорот и чувствителноста. Накратко: колку е поголем пикселот, толку подобри перформанси на камерата при слаба осветленост.Тековните 2.0 фотоапарати со целосна боја се првенствено опремени со сензор за слика од 1/1,8“, кој нуди 30% поголема фотосензитивност од традиционалните сензори на пазарот. Уште повеќе, 4K IPC-те во целосна боја имаат дури и супер големи сензори од 1/1,2″ кои обезбедуваат зголемување на големината на пикселите за 110% во споредба со сензорот за слика од 1/1,8″.

Како што напредувањето во современите уреди се развива со брзо темпо, потенцијалните ефекти од содржината на сината светлина во уредите за прикажување и осветлувањето станаа предмет на особен интерес и загриженост. Различни закони и прописи во врска со ова прашање беа воспоставени за да се промовира безбедно осветлување и да се избегне „опасност од сина светлина“.

Наместо конвенционалното бело светло, камерите во целосна боја на Dahua користат топло светло со сино светло пондерирано зрачење од 40% под стандардите на Европската унија. Ова значи дека дополнителната топла светлина има помал ефект врз човечките очи и релативно помага да се намали загадувањето со светлина во надгледуваната област.

Напредна обработка на слики базирана на вештачка интелигенција

Dahua Full-color користи процесирање на сигнал за слика (ISP) базирано на вештачка интелигенција за подобро да го подобри својот излез на слика во однос на шумот, бојата, острината итн. Способноста на технологијата со целосна боја за снимање детали за бојата во времето и просторот доаѓа од неговиот моќен хардвер, напредните алгоритми за обработка на слики и интеграцијата со други интелигентни функции, што доведува до „1+1=∞“ пробив на бесконечни можности.

Следно…

Овогодинешниот Dahua TechMonth штотуку започна! Останете во тек со нашите неделни написи кои ќе ги прикажат различните способности на Dahua Full-color и неговата интеграција со други интелигентни технологии и функции како што се камерата три-во-едно на Dahua (TiOC), панорамски, зум и 4K.

 

Related posts

Dahua Technology ја претстави новата серија WizSense 2

Според релевантните академски извештаи, луѓето што гледаат еден видео монитор повеќе од дваесет минути губат 95% од нивната способност да го задржат фокусот и вниманието што се потребни за да се забележат значајни настани. Покрај тоа, извештаите од...

повеќе

420+ соработници со нас, зошто не и вие?

Изберете јазик »